GÜNCEL DUYURULAR
Duyuru 1
Mimarlık öğrencilerinin dikkatine;
İTÜ Portal'dan Staj Sözleşmesi ve Ek-1 belgesi üretildikten sonra Staj Takvimi'ni de ekleyerek sıkıştırılmış tek bir pdf dosyası halinde komisyon e-posta hesabına "komisyon ve dekanlık onayı" için gönderilmelidir. Portal'dan belgelerin üretilmesi, staj için onay alındığı anlamına gelmemektedir. Onay başvurusundan sonra Ninova'da staj için açılan derse kaydınız yapılabilmektedir.
Staj takvimlerinde 1 hafta içinde maksimum 6 iş günü işaretlenerek staj yapılabilmektedir.
Resmi tatiller dikkate alınarak staj günleri belirlenmelidir.
Kolaylıklar dileriz.
Duyuru 2
Mimarlık öğrencilerinin dikkatine;
İTÜ Portal'dan Ek-1 belgesinin üretilmesiyle birlikte SGK işlemleriniz başlatılmaktadır. Staj tarihlerinde değişiklik, stajın iptali ya da komisyondan paraf alınarak yeni staj tarihlerinin onaylanması SGK işlemlerinizi değiştirmeyeceği için İTÜ Merkezi Staj Birimi'ne ayrıca bir yardım bileti oluşturularak başvuru yapılmalıdır.
Duyuru 3
Staj onayı için gönderilen belgeler arasında "Staj takvimi"nin de yer alması gerekmektedir. Staj sözleşmesi ve Ek-1 belgesiyle birlikte Staj takviminin tek bir pdf dosyası halinde gönderilmemesi durumunda stajlara onay verilemeyecektir.
Duyuru 4
Stajla ilgili tüm işlemler dijital ortamda yürütülmektedir. Fiziksel bir dosya, cd ya da bellek teslim edilmeyecektir. Staj belgelerinin dijital kopyalarının teslimleri, sıkıştırılmış bir pdf dosyası haline getirilerek sadece Portal'a ve NINOVA'da açılan sınıfa belirtilen tarihe dek yapılacaktır. NINOVA'daki sınıfa dosya teslim edilebilmesi için Portal sisteminden ilk staj başvurusu sırasında üretilen Staj Sözleşmesi, Ek-1 belgesi ve Staj Takvimi, staja başlamadan en geç 15 gün önce sıkıştırılmış bir pdf dosyası haline getirilerek komisyon e-posta hesabına onay için gönderilmelidir. Sadece onay için yapılan başvurular için NINOVA'da açılan sınıflara öğrenci kaydı yapılmaktadır.
İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ _ STAJLAR_ ESASLAR_DİKKAT EDİLECEKLER
STAJ BAŞVURU KOŞULU
Öğrencilerin staj başvurusu yapabilmeleri için:
§ 60 (altmış) krediyi tamamlamış olmaları ve
§ İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) Eğitimini https://isgb.itu.edu.tr üzerinden ya da her öğrenci kendi öğrenci portalı https://portal.itu.edu.tr üzerinden almış olması
gerekmektedir.
YAPILACAK STAJLARLA İLGİLİ TEMEL KAYNAKLAR
İstanbul Teknik Üniversitesi Staj Genel Esasları
https://www.sis.itu.edu.tr/TR/mevzuat/staj-genel-esaslar.php
Mimarlık Bölümü Ek Staj Esasları
https://mim.itu.edu.tr/wp-content/uploads/2021/02/mim_stajesas.pdf
MİMARLIK FAKÜLTESİ STAJ GENEL ESASLARI
Madde 1: Staj, öğrencinin mimarlık eğitimi kapsamında kuramsal ve uygulamalı derslerde edindikleri bilgi ve becerilerini gerçek tasarım, yapım, yönetim ve üretim süreçlerinde pekiştirmelerini ve bu süreçlerde ortaya çıkan özgün durumlarla eğitimlerine yön vermelerini sağlamaya yöneliktir.
Madde 2: Mimarlık Bölümü öğrencileri 60 iş günü staj yapmalıdır
Madde 3: Öğrencinin staj yapabilmesi için en az 60 kredilik dersi almış olması şartı aranır.
Madde 4: Meslek hayatına bir alıştırma olabilmesi için staj yapan öğrencinin çeşitli deneyimler kazanması hedeflenmektedir. Bu nedenle de staj süreleri 3 farklı alan kategorisinde düşünülmelidir: bir mimarlık öğrencisi mezun olduğunda mimar olarak mesleğini farklı alanlarda, büroda, şantiyede ve/veya akademik ortamda sürdürmek durumunda kalacaktır.
Staj yapacak bir mimarlık öğrencisi, her alan kategorisinden aşağıda belirtilen minimum sürelere bağlı kalmak koşuluyla, toplamda 60 iş gününü tamamlayacak şekilde tüm staj programını esnek bir biçimde oluşturabilir.
Bu alan kategorileri şunlardır:
Şantiye stajı: Şantiye stajının amacı, öğrencinin staj yaptığı şantiyede binanın gerçekleştirilmesi ya da onarımı için var olan tüm maddi ve insan gücü potansiyelini, bu potansiyelin unsurlarını, bunların arasındaki ilişkiyi tanımış olması ve şantiyede sistemin nasıl işlediğini öğrenmesidir. Öte yandan şantiyedeki üretimin gerçekleşmesini sağlayan, çok sayıda birbirinden farklı nitelikte iş yapılmaktadır. Öğrenci, şantiyedeki çalışma sırasında, o şantiyede gerçekleştirilen işlerden en az birini ayrıntılı bir şekilde öğrenmeli, bunun için de o şantiyede böyle bir işin bizzat içinde olmalı ve çalışmalıdır.
Çalışılacak şantiye, daha çok özel olmakla birlikte bir kamu kurumuna ait bir şantiye de olabilir.
Süre olarak bakıldığında şantiye stajının, öğrenim sırasında yapacağı toplam 60 günlük staj süresi içerisinde en az 20 gün olması şarttır.
Büro stajı: Büro stajlarının bölüm derslerinde edinilen bilgileri uygulamaya yönelik çalışmalar içermesi beklenmektedir. Mimarlık büroları; mimari tasarım, yapım, yönetim, üretim gibi konularda etkinlik gösteren firma, kuruluş veya organizasyonlar büro stajı yapılabilecek yerleri tanımlamaktadır. Bünyesinde bu konuların da yer aldığı diğer firma, kuruluş ve organizasyonlar da büro stajı yapılabilecek kaynakları oluşturmaktadır.
Süre olarak bakıldığında, büro stajının, öğrenim sırasında yapacağı toplam 60 günlük staj süresi içerisinde en az 20 gün olması şarttır.
Diğer alanlar: Mimarlık mesleğinin disiplinler arası ilişkilerini tanıtıcı ve kavratıcı farklı alanlarda deneyim kazandırmayı amaçlamaktadır. Çeşitli kuruluşların ve İTÜ’ nün düzenledikleri atölyeler veya diğer mesleki etkinler, yaz okulları, arkeolojik veya tarihi kazı alanlarında veya tarihi sit alanlarında veya tarihi yapılarda yapılacak çeşitli çalışmalar gibi etkinlikler olarak tanımlanmaktadır.
§ Akademik staj kapsamında: Danışman öğretim üyesinin döner sermaye projesinde çalışmak, TÜBİTAK vb. araştırma projelerinde çalışmak; arkeolojik kazı;
§ Yayın stajı kapsamında: TMMOB vb. kurumların dergilerinde çalışmak;
§ Çalıştay-atölye stajı kapsamında: Ulusal / uluslararası bir üniversitenin müfredat dışı yaz okulu, çalıştay vb. bir etkinlikte rol almak
yoluyla öğrenci staj yapabilir.
Süre olarak bakıldığında diğer kategorisinde yapılacak stajın, öğrenim sırasında yapacağı toplam 60 günlük staj süresi içerisinde en az 10 gün olması şarttır.
Öğrenciler staj günlerini toplam 60 gün stajı tamamlayacak şekilde ayarlamalıdır.
“Diğer” kategorisinde bir bölüm tarafından kabul edilmiş stajlar Mimarlık Fakültesi bölümleri arasında Çift Ana Dal Programı (ÇAP) ve Yatay Geçiş öğrencileri için stajla ilgili belgelerin sunulması durumunda ikinci ana dalında ya da geçiş yaptığı bölümde de “diğer” kategorisinde staj olarak değerlendirilir.
STAJIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Madde 5: Mimarlık Bölümü staj raporunda İTÜ Staj Genel Esasları’ nda istenenlere ilave olarak: Staj yapan öğrencinin gerekli belgeleri kendisinin hazırlaması, kendi katkısını açıklaması açısından önem taşımaktadır. Bu belgeler staj raporunun formatını oluşturmaktadır.
Staj raporları bir “günlük” gibi düşünülmeli ve bu bağlamda her güne ait faaliyetler ayrıntılı olarak yazılmalıdır. Ayrıca staj yapan öğrencinin bu faaliyetler içerisindeki rolü açıklanmalıdır. Bu da staj raporunun temel içeriğini oluşturmaktadır.
Şantiye stajı yapanların hazırlayacağı rapor, bir tür şantiye günlüğü olarak algılanıp notlar, fotoğraflar, detay çizimleri ile desteklenen kayıtlar yapılmalıdır. Şantiye günlüğüne her gün şantiyede meydana gelen önemli olaylar ve öğrencinin bizzat çalıştığı işle ilgili gelişmeler kaydedilmelidir.
Büro stajı yapanların hazırlayacağı rapor, bir tür büro günlüğü olarak algılanmalı ve gerekli kayıtlar yapılmalıdır. Bu kayıtların içeriğinde her gün büroda yapılan genel faaliyetler, öğrenci tarafından bizzat yapılan tasarım, çizim, maket vb. mimarlık ile ilgili faaliyetler yer almalıdır.
Öğrencinin staj komisyonuna teslim edeceği belgeler:
§ Öğrencinin bilgi ve beceri düzeyi ile ilişkili
§ Bizzat öğrencinin kendisi tarafından yapılmış olduğunu ifade edecek nitelik ve inandırıcılıkta
§ Belirli bir takdim düzeninde açık ve net
olmalıdır.
Büro stajı sonunda istenen belgeler, staj sırasında yapılan çizim vb. dokümandır. Staj defterinde yer alan sırayla kendisinin bizzat yaptığı her türlü çalışmaya ait belgelerin bir kopyasını hazırlamalıdır.
Staj yapanın bizzat yaptığı işin bürodaki genel iş içerisindeki önemini ortaya koyacağı dosyada yer alacak belgeler: 2 ve/veya 3 boyutlu çizimler, modeller, perspektifler, mimari eskizler, mimari projeler, mimari etütler, detay çizimleri, öğrenci tarafından çekilmiş teknik özellikleri açıklayıcı nitelikteki fotoğraflardır.
Diğer kategorisinde yer alan özel stajlarda yapılacak çalışmalar günlük olarak yazılacaktır. Staj sonunda teslim edilecek belgelerle ilgili olarak da yapılan çalışmaların genel tanıtımı, amacı ve içeriğini, çalışmayı örgütleyen kişi ve kurumların, katılımcı grupların tanıtımı, ele alınan konuların tür ve niteliklerinin belirtildiği bir rapor şeklinde olmalıdır. Bu kapsamda yapılan kişisel çalışmanın ayrıntılı açıklaması ve sonuçları raporda yer almalıdır.
Yaz okulları ve atölyeler sonunda öğrencilerinin çalışmasının başarılı olduğunu gösteren belgenin kopyası staj komisyonuna verilecek belgelere eklenmelidir.
STAJ YAPAN ÖĞRENCİLERİN DİKKAT ETMELERİ GEREKENLER
Staj süreçlerine ait tüm işlemler dijital ortamdan yürütülmektedir.
Yazışmalarda, staj evrakında bildirilen e-posta adresi dikkate alınmakta ve dönüşler de bu e-posta hesabına yapılmaktadır. @itu uzantılı e-posta adresi bu tür yazışmalarda birincil durumdadır. Bu nedenle staj sürecinde belirli sıklıkta bu e-posta adresi kontrol edilmelidir.
Stajlarla ilgili tüm yazışmalar, Mimarlık Bölümü Staj Komisyonu e-posta adresi
komisyonmimbolumstaj@itu.edu.tr
üzerinden yapılmalıdır. Komisyon üyelerinin kişisel e-posta hesaplarından sorularla ilgili yanıtlama yapılmamaktadır.
Staj yapacak olan öğrenciler en az 10 iş günü olmak üzere haftada en az 3 iş günü (staj yapılan kurum/kuruluşun faaliyet gösterdiği iş günleri [Cumartesi ve Pazar günleri de dahil]) staj yapabilir. Ders, sınav ve resmi tatil günlerinde staj yapılamaz.
Staj öncesinde, staj esnasında ve staj sonrasında İTÜ Staj Genel Esasları’ nda belirtilen yapılacak işler ve tarihler mutlaka dikkate alınmalıdır.
Staj öncesi süreçte Staj Sözleşmesi ve Ek-1 belgesi staja başlamadan en geç 15 gün önce İTÜ Portal sisteminden üretilerek; önce stajın yapılacağı kurum/kuruluş yetkilisine, ardından bölüm staj komisyonu e-posta hesabına gönderilerek fakülte staj sorumlusu ve komisyon başkanına onaylatılmalıdır. Bu belgeler onay için komisyon e-posta hesabına gönderildiğinde NINOVA sisteminde ilgili sınıfta öğrenci kaydı oluşturulmaktadır; aksi halde öğrencinin o dönemki sınıfa kaydı yapılamamaktadır. Onaylı bu belgeler staj başlangıcına en geç 6 gün kala İTÜ Portal sistemine ve NINOVA sisteminde oluşturulan İTÜ 401 kodlu ders içindeki ilgili sınıfa yüklenmelidir.
Ayrıca staj başladıktan sonra 5 gün içinde Ek-2 belgesi ve staj bittikten sonraki 5 gün içinde Ek-3 belgesi onaylatılarak İTÜ Portal sistemine yüklenmelidir.
Stajlar tamamlandıktan sonra tüm staj belgeleri (Staj Sözleşmesi, Staj Raporu, Ek-1, Ek-2, Ek-3 ve Çalışma Takvimi) tek bir pdf dokümanı haline getirilerek İTÜ Portal sistemi ve NINOVA Sisteminde açılan sınıfların son tarihine dek yüklenmelidir.
Staj raporları mutlaka İTÜ Staj Genel Esasları’ nda belirtilen formata uygun olmalıdır.
%100 İngilizce programlarda eğitim alan öğrenciler staj raporlarını eğer İngilizce olarak hazırlamamışlarsa, rapora geniş bir İngilizce özet (en az 5 sayfa) koyulması zorunludur.
STAJLA İLGİLİ TÜM FORM ve BİLGİLER İÇİN
https://mim.itu.edu.tr/staj-duyurulari/
MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ KOMİSYONU e-posta ADRESİ
komisyonmimbolumstaj@itu.edu.tr
MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ KOMİSYONU ÜYELERİ
Doç. Dr. Nuri SERTESER (Başkan)
Doç. Dr. Ecem EDİS
Dr. Öğr. Üyesi Cenk ÜSTÜNDAĞ
Araş. Gör. Dr. Bihter ALMAÇ
Araş. Gör. Dr. Hakan Tüzün ŞENGÜN
Araş. Gör. Dr. İrem MOLLAAHMETOĞLU
Araş. Gör. Dr. Gülseren EROL SOYÖZ
Araş. Gör Nurşen SÖNMEZ (Raportör)
Araş. Gör. Elif ÖZ YILMAZ (Raportör)